Tervehdys motoristiystävä! Pitkä ja pimeä talvi kolkuttelee taas ovella, ja se tarkoittaa monelle meistä ajokauden päättymistä. Vaikka ajohalut saattavatkin vielä poltella, on tärkeää valmistella uskollinen ratsu kunnolla talvilevolle. Oikeaoppinen talvisäilytys ei ole rakettitiedettä, mutta se vaatii hieman huolellisuutta ja aikaa. Se on kuitenkin paras sijoitus, jonka voit pyörällesi tehdä – varmistat sen pysyvän huippukunnossa ja olevan valmiina uusiin seikkailuihin heti kevään ensi säteiden myötä. Olen koonnut tähän vuosien varrella kertyneitä kokemuksiani ja parhaita käytäntöjä, jotta sinunkin pyöräsi talvehtisi turvallisesti ja huolettomasti.
Suomen talvi asettaa moottoripyörälle monia haasteita. Pakkanen, kosteus ja pitkä seisonta-aika voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia, jos pyörää ei valmistella oikein. Kosteus on erityisen salakavala vihollinen, sillä se voi aiheuttaa korroosiota metalliosiin, hapettaa sähköliittimiä ja jopa tiivistyä polttoainesäiliöön. Kylmyys puolestaan koettelee akkua ja voi heikentää sen varausta pysyvästi, erityisesti jos akku pääsee tyhjenemään. Pitkä paikallaanolo voi aiheuttaa renkaisiin painaumia, niin sanottuja ‘flat spotteja’, jotka tuntuvat epämiellyttävänä tärinänä ajossa. Lisäksi jousituksen ja hydrauliikan tiivisteet voivat kuivua ja kovettua ilman liikettä ja voitelua. Huolimattomasti säilytetty pyörä voi keväällä yllättää ikävästi käynnistysvaikeuksilla, vuotavilla tiivisteillä tai ruosteen täplittämillä pinnoilla. Asianmukainen talvisäilytys on siis ennen kaikkea ennaltaehkäisevää huoltoa, joka säästää sinut monelta harmilta ja kalliilta korjauksilta keväällä.
Huolellinen valmistelu on onnistuneen talvisäilytyksen perusta. Ennen kuin pyörä siirretään lopulliseen säilytyspaikkaansa, on tärkeää tehdä muutama keskeinen toimenpide.
Aloita pesemällä pyörä perusteellisesti. Tämä on ehkä tärkein yksittäinen toimenpide korroosion ja pintojen vaurioitumisen ehkäisemiseksi. Käytä moottoripyörille tarkoitettuja pesuaineita ja kiinnitä erityistä huomiota paikkoihin, joihin lika ja mahdollinen tiesuola helposti kerääntyvät, kuten vanteisiin, moottorin alapuolelle, katteiden alle ja ketjuihin. Tiesuola on erityisen syövyttävää metallipinnoille. Pesun jälkeen kuivaa pyörä erittäin huolellisesti, esimerkiksi säämiskällä ja paineilmalla, jotta kosteutta ei jää piiloon koloihin ja liitoksiin. Kuivauksen jälkeen suojaa pyörän pinnat. Vahaa maalatut osat laadukkaalla vahalla. Käsittele metalliosat, kuten kromipinnat ja muut paljaat metallipinnat (varo jarrulevyjä!), korroosiosuoja-aineella. Yleiskäyttöinen WD-40 ajaa asiansa kosteuden poistossa ja kevyessä, lyhytaikaisessa suojauksessa, mutta pitkäaikaiseen suojaan kannattaa harkita erityisesti moottoripyörille tarkoitettuja korroosiosuoja-aineita (esim. Motorexin MOTO PROTECT). Muista myös ketjujen huolellinen puhdistus ja voitelu – hyvin voideltu ketju kestää paremmin seisonta-aikaa. Voitele samalla myös muut liikkuvat osat, kuten vaijerit (tarkista ensin, onko vaijerissa itsestäänvoiteleva teflonpinnoite, jota öljy voi heikentää), vivut, seisontatuen nivelet ja lukot. Tarkista ja kiristä myös pultit ja mutterit tarvittaessa.
Moottoripyörän nesteiden kunnosta huolehtiminen ennen talvisäilytystä on ensiarvoisen tärkeää moottorin ja muiden järjestelmien suojaamiseksi.
Moottoriöljy ja suodatin: Vaikka öljynvaihtoväli ei olisikaan vielä täynnä, on erittäin suositeltavaa vaihtaa moottoriöljy ja öljynsuodatin juuri ennen talvisäilytystä. Käytetty öljy sisältää palamisjätteitä, happoja ja kosteutta, jotka voivat aiheuttaa korroosiota moottorin sisäosiin pitkän seisonta-ajan aikana. Puhdas öljy suojaa moottoria tehokkaammin ja varmistaa moitteettoman voitelun heti kevään ensimmäisestä käynnistyksestä lähtien. Samalla on hyvä vaihtaa myös ilmansuodatin tarvittaessa.
Polttoainejärjestelmä: Yleisin suositus metallitankillisille pyörille on täyttää polttoainesäiliö piripintaan asti. Tämä minimoi ilmatilan säiliössä ja vähentää kondenssiveden muodostumista sekä ruosteen riskiä säiliön sisäpinnoilla. Nykyaikainen bensiini, erityisesti etanolia sisältävä E10, vanhenee ja voi hajotessaan muodostaa hartsia ja sakkaa. Etanoli myös sitoo itseensä kosteutta, mikä voi aiheuttaa korroosiota polttoainejärjestelmässä. Siksi on erittäin tärkeää lisätä polttoaineen sekaan stabilointiainetta (esim. Liqui Moly Benzinstabilisator tai MOTOREX FUEL STABILIZER). Se estää polttoaineen hajoamista ja pitää sen tuoreena, ehkäisten kaasuttimien tai polttoainesuutinten tukkeutumista. Aja pyörällä pieni lenkki tai käytä sitä hetki stabilointiaineen lisäämisen jälkeen, jotta aine leviää koko polttoainejärjestelmään. Jos mahdollista, tankkaa viimeinen tankillinen etanolitonta 98 E5 -bensiiniä tai pienkonebensiiniä (alkylaattibensiini), jotka säilyvät paremmin ja sopivat erityisen hyvin vanhemmille pyörille ja kaasutinmalleille. Vanhemmissa kaasutinpyörissä voi olla hyvä myös tyhjentää kaasuttimien kohokammiot polttoaineesta sulkemalla ensin polttoainehana ja antamalla moottorin käydä tyhjäksi tai käyttämällä tyhjennysruuveja.
Jäähdytysneste: Jos pyöräsi on nestejäähdytteinen, tarkista jäähdytysnesteen pakkaskestävyys esimerkiksi mittarilla. Riittävä pakkaskestävyys on elintärkeää, jotta neste ei pääse jäätymään ja aiheuttamaan vakavia vaurioita moottorille tai jäähdyttimelle. Tarvittaessa lisää pakkasnestettä tai vaihda neste kokonaan valmistajan suositusten mukaisesti. Tarkista myös nesteen taso ja lisää sitä tarvittaessa.
Jarru- ja kytkinnesteet: Vaikka näiden nesteiden vaihto ei yleensä kuulu vuosittaiseen talvisäilytysrutiiniin, tarkista niiden tasot ja kunto. Jos neste on tummunutta tai likaista, tai sen vaihtoväli on täyttymässä, talvi on hyvää aikaa hoitaa myös tämä huolto kuntoon.
Moottoripyörän akku on yksi talvisäilytyksen herkimpiä kohtia. Kylmyys ja pitkä käyttämättömyys verottavat akun varausta, ja täysin tyhjentynyt akku voi vaurioitua pysyvästi pakkasessa. Akun kunnossapitoon on kaksi pääasiallista tapaa. Yleisin tapa on irrottaa akku pyörästä ja säilyttää se viileässä (yli 0°C), kuivassa paikassa, esimerkiksi kellarissa tai lämmitetyssä varastossa. Älä säilytä akkua suoraan betonilattialla. Irrotettua akkua tulee ladata säännöllisesti, noin kerran kuukaudessa, käyttäen moottoripyörän akuille tarkoitettua älykästä ylläpitolaturia. Toinen vaihtoehto, erityisesti jos pyörässä on hälytin tai se säilytetään lämpimässä tallissa, on jättää akku paikalleen pyörään. Tällöinkin on erittäin suositeltavaa kytkeä akku ylläpitolaturiin koko säilytyksen ajaksi. Nykyaikaiset ‘älykkäät’ ylläpitolaturit (float chargers) valvovat akun varaustilaa ja antavat virtaa vain tarvittaessa, estäen näin ylilatauksen, toisin kuin vanhemmat jatkuvaa virtaa syöttävät ‘trickle charger’ -mallit. Jos jätät akun pyörään ilman laturia, irrota vähintään akun miinuskaapeli estääksesi pienten virrankuluttajien, kuten kellon tai ajotietokoneen muistin, tyhjentämästä akkua. Muista myös puhdistaa akun navat ennen säilytystä ja suojata ne tarvittaessa akkunaparasvalla.
Oikeanlainen säilytyspaikka ja pyörän suojaaminen fyysisiltä rasituksilta ovat tärkeitä talven aikana.
Pitkä paikallaanolo samassa asennossa voi aiheuttaa renkaisiin pysyviä painaumia (‘flat spots’). Ihanteellisin tapa ehkäistä tämä on nostaa pyörä keski- tai huoltotelineiden (paddock stands) avulla niin, että molemmat renkaat ovat ilmassa. Tämä poistaa painon renkailta kokonaan ja suojaa myös jousitusta. Jos telineitä ei ole käytettävissä, nosta rengaspaineita hieman (noin 0,5 baria) yli normaalin ajopaineen vähentääksesi renkaan muodonmuutosta. Lisäksi pyörää kannattaa liikutella muutaman viikon välein, jotta renkaan kuormitus kohdistuu eri kohtiin. Jos säilytät pyörää betonilattialla, aseta renkaiden alle vanerilevyt tai paksut pahvit eristämään ne kylmästä ja kosteasta alustasta. Älä unohda myöskään hydrauliikkaa! Pitkä seisonta voi kuivattaa etuhaarukan, takaiskunvaimentimen sekä jarru- ja kytkinjärjestelmien tiivisteitä. Kuten mestarimekaanikko Harri Kuuttila muistuttaa, säännöllinen (esim. kerran kuukaudessa) jousituksen painelu (paina etuhaarukkaa alas ohjaustangosta ja takapäätä satulasta) sekä jarru- ja kytkinkahvojen käyttö pitää tiivisteet notkeina ja öljyttyinä, ehkäisten vuotoja keväällä.
Paras mahdollinen säilytyspaikka on kuiva, tasalämpöinen ja turvallinen tila, kuten lämmitetty autotalli tai varasto. Tällöin kosteus- ja lämpötilavaihtelut ovat minimaalisia. Myös kaupallisia talvisäilytyspalveluita on tarjolla, esimerkkinä Forssa Garage. Jos lämmintä tilaa ei ole, kylmäkin talli tai varasto on parempi kuin ulkosäilytys, mutta silloin korroosiosuojaukseen on panostettava enemmän. Ulkosäilytys on viimeinen vaihtoehto. Jos se on välttämätöntä, hanki laadukas, hengittävä ja vedenpitävä moottoripyörän suojapeite. Älä käytä tiivistä muovipressua, sillä se kerää kosteutta alleen. Sisätiloissakin hengittävä peite suojaa pölyltä ja naarmuilta. Muista tukkia pakoputken pää ja ilmanoton aukot esimerkiksi teräsvillalla, rätillä tai erityisillä tulpilla. Tämä estää kosteuden pääsyn järjestelmään ja pitää jyrsijät ja muut tuholaiset loitolla. Varmista myös pyörän turvallisuus: käytä kunnollisia lukkoja ja harkitse maakiinnitystä. Tarkista vakuutusturvasi kattavuus säilytyksen aikana. Harkitse myös moottoripyörän liikennekäytöstäpoistoa talven ajaksi – se voi tuoda säästöjä vakuutusmaksuissa ja ajoneuvoverossa.
Kun aurinko alkaa taas lämmittää ja tiet sulavat, on aika herätellä moottoripyörä talviunilta. Ennen kuin suuntaat tien päälle, tee huolellinen tarkistus varmistaaksesi pyörän turvallisuuden ja toimintakunnon. Käy läpi vähintään seuraavat asiat:
Kun pyörä on turvallisesti talvisäilössä, käytä aika hyödyksi ja huolla myös ajovarusteesi! Talvi on erinomaista aikaa puhdistaa kypärä sisältä ja ulkoa, pestä ajopuvun vuorit, puhdistaa ja hoitaa saappaat sekä hanskat. Pese kypärän sisävuori ja visiiri. Puhdista ja käsittele nahkavarusteet niille tarkoitetuilla aineilla, jotta nahka pysyy notkeana ja suojattuna. Tarkista tekstiilipukujen vedenpitävyys ja kyllästä ne tarvittaessa uudelleen. Hyvin huolletut varusteet eivät ainoastaan näytä paremmilta ja kestä pidempään, vaan ne myös toimivat paremmin ja tarjoavat parhaan mahdollisen suojan. Kun sekä pyörä että varusteet ovat keväällä iskussa, voit keskittyä täysillä siihen tärkeimpään – nauttimaan tulevan ajokauden kilometreistä ja vapauden tunteesta tien päällä. Turvallisia ja antoisia talvisäilytyshetkiä!