Suomen kesä on täynnä lämpöä ja aurinkoa, mutta myös moottoripyöriä. Mukavaa retkeä moottoripyörän kyydissä aloitetaan usein jo suunnittelemaan hyvissä ajoin ennen kesää ja uuden ajokauden alkamista. Useimmilla motoristeilla ajokausi alkaa jo keväällä maalis-huhtikuun vaihteessa tai toukokuussa vapun aikaan. Ennen ajokauden alkua pyörä huolletaan kuntoon joko koti-Suomeen tai Eurooppaan suuntautuvaa matkaa varten.
Matkalle mukaan kannattaa käyttää verkossa tarjolla olevaa Work System -palvelua. Moottoripyörä kulkeutuu usein paitsi ajaen myös pakettiauton kyydissä paikasta toiseen. Jokaisen matkailua harrastavan moottoripyöräilijän kannattaa täyttää omat pakettiauton hyllyt tärkeillä kalustesarjoilla, autovarusteilla ja kehittyneillä kalustejärjestelmillä, joista on paljon apua myös yrittäjille, joille auto työkaluineen kuuluu tärkeänä osana päivittäiseen työhön. Ei siis muuta kuin tutustumaan lähemmin jo tänään!
Takajarrun avulla jarruttaminen on erittäin yleistä. Jos jarrutat vain takajarrun avulla, saattaa jarrutusteho olla vain noin 10% moottoripyörän jarrutustehosta. Oikeaoppista jarrutustekniikkaa on hyvä harjoitella säännöllisesti.
Moottoripyöräilijän pitää käyttää sekä etu- että takajarrua aina samanaikaisesti. Eturenkaan lukkiutuessa moottoripyörä yleensä kaatuu, mutta molempien jarrujen yhteiskäytöllä paras mahdollinen jarrutusteho saavutetaan todella nopeasti.
Käytännön tilanteissa kytkin vedetään heti jarrutuksen alkaessa sisään, jolloin estetään moottorin sammuminen. Kaarteissa jarruja käytetään hyvin hillitysti, sillä etu- ja takapyörien lukkiutuminen kaarteeseen tullessa johtaa hiljaisemmallakin vauhdilla moottoripyörän kaatumiseen.
Kuinka pitkiä matkoja moottoripyörällä voi päivittäin ajaa? Yleinen sääntö on, että moottoriteillä ajetaan päivittäin enintään 700 kilometriä. Vuoristoalueilla suositellaan matkan päivittäiseksi pituudeksi noin 250 kilometriä/päivässä. Päivittäiset ajokilometrit suunnitellaan ajettavaksi säätilojen mukaisesti. Haastavissa sääolosuhteissa, kuten sateessa, helteellä tai kylmällä säällä ajomatkaa lyhennetään, myrskyssä ajamista ei luonnollisesti suositella ollenkaan.
Moottoripyöräliitto UEM perustettiin vuonna 1996 edistämään moottoripyörän avulla tapahtuvaa matkailua. UEM on laatinut kattavan luettelon leirintäalueista, hotelleista, majataloista ja motelleista, jotka sopivat moottoripyöräilyä harrastavien henkilöiden käyttöön. UEM:n tunnus kertoo, että moottoripyörällä tulleet henkilöt ovat erityisen haluttuja vieraita.
Eurooppalaisen moottoripyöräliitto UEM:n hyväksymiä majoitus- ja ruokailupaikkoja on tällä hetkellä tarjolla yli 120 kappaletta 10 eri maassa. Majoitus- ja ruokapaikkojen on täytettävä muun muassa seuraavat vaatimukset: