Mpkauppa.fi

Home / Uncategorized / Moottoripyörän hankinta

Moottoripyörän hankinta

Tärkeät asiat moottoripyörän hankinnassa

Uudella, aloittelevalla moottoripyöräilijällä on ainakin kaksi tärkeää ystävää, joista ensimmäinen on kokenut moottoripyöräilijä ja toinen on internet. Motoristiksi aikova ei voi milloinkaan saada liian paljon vihjeitä ja neuvoja aloittaessaan moottoripyöräharrastusta.

Moottoripyörän teho ja paino

Aloittelevalle moottoripyöräilijälle pyörän tehot eivät saa milloinkaan olla se ensisijainen ajoneuvon valintaperuste, sillä ajokokemusta huipputehoisen pyörän hallintaan saattaa olla liian vähän. Pyörän sporttisuus ei siis näy pelkästään sen hevosvoimissa, vaan urheilullisen vaikutelman tuo usein myös pyörän ulkonäkö.

Sporttinen matkapyörä voisi olla vaikkapa BMW R1200RT, joka on paitsi komea ulkonäöltään, niin myös uusinta teknologiaa. Se on ajomukavuutta ja suorituskykyä tarjoava moottoripyörä. Upea sporttipyörä löytyy myös Yamahalta, eli Yamaha YZF-R1. Se oli amerikkalaisen Motorcyclist -lehden vuoden 2016 paras sporttipyörä.

Motoristien keski-ikä Suomessa

Suomen Motoristit ry:n teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten motoristien keski-ikä on nykyään yli 50 vuotta, ja se uhkaa kasvaa vielä koko ajan. Missä siis ovat nuoret ja sporttiset kuljettajat, kun esimerkiksi maastomoottoripyöräilyn kohdalla voidaan puhua kaiken ikäisistä kuljettajista.

Ehkäpä keski-ikäisillä ja vanhemmilla motoristeilla on moottoripyörien ostoon tarvittavaa rahaa, mitä nuoremmilla ei vielä välttämättä ole käytettävissään. Jos moottoripyöräkuume on iskenyt, mutta raha tekee tiukkaa niin esimerkiksi kilpailukykyiset yrityslainat voivat auttaa.

Moottoripyörien verotus

Suomalainen motoristi omistaa tutkimusten mukaan keskimäärin noin 1,6-1,7 moottoripyörää, ja ajaa yli 7000 km vuosittain.

Suomalaiset moottoripyöräilijät ovat ilmeisesti yhteen hiileen puhaltavaa väkeä, sillä yhdestä asiasta ainakin he ovat varmasti samaa mieltä. Tämä asia on verotus, ja se on monien motoristien mielestä Suomessa aivan liian kovalla tasolla. Useimmat moottoripyöräilijät kannattaisivat esimerkiksi hankintaveroa pyörän käyttöveron sijasta.

Moottoripyöräilijöistä osa kannattaa vuotuista käyttömaksua, joka olisi ajomatkoihin nähden kohtuullisella tasolla. Yhtenä ehdotuksena ollut kilometrivero sai motoristeilta vähiten kannatusta, mutta muutamat ehdottivat veroksi polttoaineen valmisteveroa.

Ajoasento ja pyörän korkeus

Moottoripyöräilijän oma pituus ja vartalon malli vaikuttaa ajoasentoon, ja tietysti myös ajomukavuuteen. Oletko siis pitkä, lyhyt vai jotakin siltä väliltä? Pitkällä kuljettajalla jalat voivat aiheuttaa joissakin ajotilanteissa ongelmia, kuten vaikkapa krampata jyrkässä polvikulmassa. Lyhyellä kuljettajalla puolestaan voi nopeasti tapahtuva pysähtyminen tuottaa ongelmia.

Aloitteleva kuljettaja löytää parhaan asennon kokeilemalla ja pyörää säätelemällä. Ajatko yksin, vai aiotko ottaa vaimon, ystävän tai tyttöystävän takapenkille? Jotta oltaisiin tasa-arvoisia niin naismotoristi voi tietysti aivan hyvin ottaa takapenkille aviomiehen tai poikaystävän. Suuri osa moottoripyöristä on yksipaikkaisia, mutta kaksipaikkaisia pyöriä löytyy myös runsaasti pyörämarkkinoilta.

Huollot ja varaosat

Innokkaalle tee-se-itse -motoristille on tarjolla pyöriä joka makuun. Aloitteleva motoristi voi valita aivan uuden uutukaisen moottoripyörän, tai hyvin pidetyn, mutta käytetyn loistoprätkän. Motoristia auttaa olennaisesti se, että huolto-ohjeet on tarkasti dokumentoitu pyörän huoltokirjaan. Moottoripyörä pitää huoltaa aina toimivuuden ja turvallisuuden vuoksi vähintään yhden kerran vuodessa.

Suosituimpiin ja yleisimpiin pyörämalleihin on tarjolla osia runsaasti. Osia voi kysellä niin ammattitaidolla palvelevasta moottoripyöräliikkeestä, kuin myös verkosta. Verkossa osia voi hankkia nettikaupasta, tai suoraan harrastajalta esimerkiksi nettikirpputorilta.

Moottoripyörätyypit

  • Custom-pyörät, eli jalat edellä ajettavat mallit, kuten Harley Davidson. Custom-pyöriä ovat myös esimerkiksi Intruderit, Viragot ja Shadow -pyörämallit
  • Touring-mallit, eli pitkän matkan ajoon suunnitellut pyörät
  • Sportit, eli kyykkypyörät, jotka ovat nopeita, kevyitä ja ketteriä
  • Maastomoottoripyörät, eli motocross- ja enduropyörät
  • Supermotot, joka on sekoitus motocross- ja ratapyörää
  • Scramblerit, klassikot ja Cafe Racerit.
photoplast-lite