Mpkauppa.fi

Home / Moottoripyörän / Vinkkejä moottoripyörän ostajalle

Vinkkejä moottoripyörän ostajalle

 

Pidä pää kylmänä kaupoilla

Moottoripyörä ostetaan usein hetken mielijohteesta tai ainakin valinta tehdään lopulta tunteen varassa. Järki on kuitenkin syytä pitää kädessä, kun ostoksille lähtee. Väärä valinta voi koitua kalliiksi pitkällä tähtäimellä. Näyttävä kulkupeli, josta löytyy kuutioita, voi olla aloittelevalle motoristille epäsopiva ja tämä paljastuu vasta pidempään ajettaessa. Käytetyn moottoripyörän hankkiminen tuo tähän päälle vielä omat riskinsä piilevien vikojen sekä mahdollisesti kuluneiden osien muodossa. Hyvin valmistautuneena ja omat tarpeet kartoitettua voi moottoripyöräostoksille lähteä kuitenkin varmoin mielin. Jos suinkin mahdollista, mukaan kannattaa ottaa tuttu motoristi, jonka asiantuntemusta voi kaupoilla hyödyntää.

Kumpi valita: käytetty vai uusi moottoripyörä?

Henkilökohtainen budjetti ratkaisee pitkälti, päätyykö käytettyyn vai uuteen menopeliin. Vanhan moottoripyörän mukana tulee yleensä tarvittavat varusteet, jotka usein pitää hankkia erikseen uutta ostettaessa. Hyvän tarjouksen päälle tulee tämän lisäksi usein rutkasti lisää kuluja tarvikkeiden ja huoltosopimusten muodossa. Lisäksi ajokortin suorittaminen kustantaa yllättävän paljon ja vaikka sellainen olisikin jo moottoripyörää varten hankittuna, taitoja voi olla tarpeen terästää yksittäisillä ajotunneilla. Uuden kulkuneuvon hinta laskee myös heti kaupan ovesta ulos astuttua. Hyvin huollettu käytetty pyörä vastaavasti pitää arvonsa paremmin, joten jos tulee katumapäälle ja päättää heräteostoksensa myöhemmin myydä pois, rahallinen tappio ei kirpaise niin kovaa.

Tärkein valintakriteeri moottoripyörää hankittaessa on tyypin ohella kuutioiden määrä. Ajokorttiluokka rajoittaa kuinka tehokkaan menopelin saa alleen ottaa. Kokenut ajaja jo tietää mihin omat rahkeet riittävät ja saattaa silmäillä esimerkiksi kustomoitua pyörää tai Harley Davidsonin tapaista elämäntapaa kuvastavaa klassikkoa. Kokemattoman kuskin kannattaa taas välttää erikoiset mallit ja keskittyä etsimään itselle parhaiten istuva peruspyörä, jota on helppo hallita ja jossa ajoasento tuntuu miellyttävältä. Näin ajaminen ei väsytä pitkälläkään matkalla ja tarkkaavaisuus säilyy liikenteessä.

Alla on listattu asioita, jotka tulisi olla tiedossa ennen moottoripyörän hankkimista. Selkeät vastaukset näihin peruskysymyksiin edesauttavat ostotilanteessa oikeaa päätöstä ja myös myyjä osaa tällöin paremmin ehdottaa kullekin sopivaa menopeliä.

  • Tuletko ajamaan lähinnä yksin vai aiotko silloin tällöin kyyditä mukana muita? Riippumatta vastauksesta, vähintään varakypärä on aina syytä olla olemassa.
  • Mihin tarkoitukseen ensisijaisesti olet hankkimassa moottoripyörää? Huviajeluun tai satunnaiseen kruisailuun sopii moni pyörätyyppi, kun taas työmatkoihin tai pitkiin maantieajoihin joutuu tekemään tarkempia valintoja.
  • Aiotko ajaa pelkästään hyvällä ajokelillä ja lämpiminä vuodenaikoina? Talviajovarusteet ovat välttämättömät, jos aiot ajaa pakkasella. Tarvitset myös moottoripyörälle kuivan ja lukitun säilytyspaikan seisonta-ajaksi.
  • Ajatko pelkästään asfaltilla, vai tekeekö mielesi sorapoluille tai peräti motocrossradalle? Katupyörä soveltuu huonosti maastoajoon, joten jos harrasteinto laajenee, voi edessä olla toisen moottoripyörän hankkiminen rinnalle erityisiä ajo-olosuhteita varten.
  • Tämänhetkinen ajokokemus: mitä enemmän ajokilometrejä on takana, sen laajempi valinnanvara myös on. Kokenutkin motoristi joutuu silti opettelemaan uutta, jos moottoripyörän malli ja käyttäytyminen eroaa huomattavasti totutusta.

Käytetyn moottoripyörän ostaminen on Suomessa edelleen suhteellisen laadukas investointi. Mittarilukemiin ei myöskään kannata liikaa tuijottaa, sillä kulkuneuvojen erot painottuvat kaksipyöräisissä muihin asioihin, kuten huoltovälien pituuteen, edellisen omistajan ajotapaan ja käytettyihin varaosiin. Myös vähän ajossa ollut moottoripyörä saattaa olla huollon tarpeessa, jos sillä lähdetään ajamaan pitkän tauon jälkeen. Kulutuksen alla olevat osat, kuten renkaat, ketjut ja jarrupalat on syytä tarkistaa huolellisesti ennen ostopäätöstä, sillä ne menevät kaikki väistämättä vaihtoon jossain vaiheessa.

photoplast-lite