Mpkauppa.fi

Home / Moottoripyörän / Urheilumoottoripyöräilyn vauhdikas ja vaarallinen maailma

Urheilumoottoripyöräilyn vauhdikas ja vaarallinen maailma

 

Isle of Man TT: maailman vaarallisin moottoriurheilukisa

Iso-Britannian ja Irlannin välissä sijaitsevalla Mansaarella vuosittain järjestettävä maailman vanhin ja legendaarisin moottoripyöräkilpailu Isle of Man TT (Tourist Trophy) on katsojille jännittävää ja ainutlaatuista seurattavaa, mutta samalla siihen osallistuville ajajille lähes kiistatta vaarallisinta mitä laillisesti voi tien päällä tehdä. Jo yli 240 uhkarohkeaa kuskia on “menettänyt henkensä tässä kapeilla kaupunkiteillä ajettavassa kisassa, jossa keskituntinopeus pyörii 200 km/h paremmalla puolella, kisaennätyksen ollessa yli 210 km/h. Syy suureen kuolonuhrien määrään on noin 60 kilometrin pituisen mutkaisen reitin armottomuus. Pieninkin tarkkaavaisuuden lipsuminen voi kostautua huimissa tilannenopeuksissa ja kun virheitä sattuu, se ei yleensä jää pelkkiin mustelmiin, vaan pahimmassa tapauksessa millisekunnin virhearviointi voi olla kohtalokas. Vuonna 1970 koettiin kisojen traagisin vuosi, kun peräti kuusi ajajaa kuoli eri onnettomuuksissa.

Vaarallisen kisan reitti kulkee läpi kapean ja mäkisen maaston, jossa metsikkö, korkeat pudotukset ja betoniset asuinrakennukset muodostavat reunukset, jonka välissä kisaajat ottavat toisistaan vuorollaan mittaa. Aivan alkuvuosina motoristit ajoivat lähinnä näyttäytyäkseen ja silloin varsinainen kilpailu oli toissijaista ja nopeudet vielä maltillisia. Toisin on nykyään, sillä tämän päivän moottoripyörät ovat kaikki viritetty huippuunsa ja kilpailu on kovempaa kuin koskaan. Tämän historiallisen kisan voittajat ja ennätyksien rikkojat ovat kiistatta lajin huipulla ja heitä myös palvotaan motoristien keskuudessa. Moottoripyöräilyn legendat, kuten Giacomo Agostini, Joey Dunlop ja Mike Hailwood ovat eräitä tunnetuimpia Mansaarten kisan voittajia vuosien takaa.

Erzberg Rodeo

Erzbergissä, Itävallassa järjestetään vuosittain myös Erzbergrodeona tunnettu moottoripyöräralli, joka on lajissaan suurin Euroopassa. Yli 20 vuotta toiminnassa ollut ralli kerää yhteen pääasiassa enduron, motocross ja trials-ajajien parhaimmiston eri puolilta maailmaa. Noin 1500 kilpailijaa kisaa äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa, kuten mäennousussa ja moottoripyörästunttien tekemisessä. Tapahtuman kruunaa yli 34 km lenkki, jonka reitti vaihtuu vuosittain ja josta harva selviää haavereitta läpi. Kivikkoinen maasto korkeine huippuineen pistää niin kehon on kulkupelitkin koetukselle ja tapahtumassa nähdäänkin paljon lieviä loukkaantumisia, ajokelvottomaksi ruhjottujen krossipyörien ohella.

photoplast-lite