Mpkauppa.fi

Home / Moottoripyörän / Suomalaisten suosimat moottoripyörämallit esittelyssä

Suomalaisten suosimat moottoripyörämallit esittelyssä

 

Edulliset piikkipyörät tilastojen kärjessä

Suomalaisten motoristien suosikkeja ovat erityisesti kevytmoottoripyörät, joista rekisteröintitilastojen perusteella Yamaha WR125 ja KTM 125 keikkuvat ostetuimpien mallien kärkisijoilla vuodesta toiseen. Tehokkaista katupyöristä BMW K1600GT on vastaava kestosuosikki. Myös perinteisiä Harrikoita ostetaan ja ajetaan Suomessa, mutta niitäkään ei ole kuin kolmisen sataa liikenteessä kerrallaan. Muita yleisiä pyörämerkkejä joita katukuvassa näkee, ovat Honda, Kawasaki ja Triumph, mutta näitä suurmerkkejä lukuun ottamatta Suomen pyöräkanta on harvinaisen kirjavaa.

Yamaha WR125X

Uutena reilu viisi tuhatta euroa maksava Yamahan täysimittainen piikkipyörä näyttää nopeammalta kuin onkaan ja käyttäytyy ajossa normaalia vankemman rakenteensa vuoksi osittain katupyörän tavoin. Sen lisäksi se soveltuu hyvin maasto-olosuhteisiin voimakkaiden levyjarrujensa sekä off-road tyylisten jalkatappiensa ansiosta, joten tällä on helppo ajaa niin kaupungissa asfaltilla, kuin soraisilla mökkiteilläkin. WR125X on suunniteltu helpoksi ajaa ja sitä markkinoidaan erityisesti ensimmäistä moottoripyöräänsä hankkiville nuorille.

KTM125 Duke

Jos Yamahan piikki on ärhäkkä monen maaston kulkuneuvo, niin KTM:n 125-kuutioinen kevytmoottoripyörä on hieman edullisempi valinta käyttöpyöräksi arkeen. KTM on tunnettu omaperäisestä tyylistään moottoripyörissään, jotka hakevat kulmikkaalla muotoilullaan modernia katu-uskottavuutta. Uusin malli Duke, pitää sisällään paljon huipputeknologiaa ABS-jarrujen, TFT-näytön, sekä erikseen ostettavien lisälaitteiden muodossa. Tämä merkki ja malli on suunniteltu ja valmistettu Itävallassa samoilla työmenetelmillä ja samoista materiaaleista kuin saman tehtaan valmistamat isot katupyörät. KTM kerääkin paljon merkkiuskollisia faneja, jotka luottavat valmistajan korkeaan laatuun kautta linjan.

BMW K1600GT

Vuonna 2011 ensimmäisen kerran esitelty ”BMW K1600GT/GTL nostettiin useissa arvostetuissa moottoripyöräjulkaisuissa, kuten Rider, vuoden pyöräksi. Mallia on sittemmin päivitetty lähes vuosittain elektroniikan osalta, jolla saralla tehdään jatkuvasti kehitystä. Uusi K1600 pitää sisällään muun muassa katalysaattorin ja useita valittavia moodeja eri ajo-olosuhteita varten. Halutessaan kuski voi jättää ajotietokoneen huoleksi esimerkiksi jousituksen ja renkaiden ilmanpaineen säädön, jotka ottavat huomioon muuttuvan tienpinnan sekä säätilan.

Kyseessä on massiivinen maantiepyörä, jonka paino jo ilman matkustajia ja ylimääräisiä lisävarusteita on reilut 330 kg. Ajamista helpottamaan menopelistä löytyy peruutusta avustava toiminto sekä valinnanvarainen, ilman kytkintä tapahtuva vaihteen vaihto. Turvallisuus on viety osaltaan huippuunsa, sillä onnettomuuden sattuessa ajotietokone ottaa automaattisesti tehtaan hätäkeskukseen yhteyttä, lähettäen valvontaan pyörän sen hetkiset GPS-koordinaatit, jotka ohjaavat pelastustyöntekijät paikalle.

Harley Davidson

Harrikka on moottoripyörien ajaton klassikko, jolla on oma vakiintunut kannattajakuntansa. Tyyli, äänet ja kromin kiilto ovat yhdistelmä, joka vetoaa tiettyihin ihmisiin, joille usein muita pyörämerkkejä ei ole olemassakaan. Mukavaa matkantekoa hakevalle karun miehinen kaksipyöräinen ei sovellu, sillä uusinta tekniikkaa Harley Davidson tarjoaa nihkeästi. Tuotekehitys on keskitetty imagon lisäksi voimakkaaseen ja luotettavaan moottoriin, jota ei tarvitse kahdesti käskeä liikkeelle. Tähän koruttomaan ja kompromisseja kaihtamattomaan lähestymistapaan Harley Davidson kestosuosio pitkälti perustuukin.

photoplast-lite