Mpkauppa.fi

Home / Moottoripyörän / Kengät moottoripyöräilyssä

Kengät moottoripyöräilyssä

 

Moottoripyöräily on suosittu harrastus ja kulkutapa niin maalla kuin kaupungissa. Moottoripyörän selkään on helppo hypätä missä tahansa kamppeissa, mutta tiedostava moottoripyöräilijä tietää, että vaaratilanteessa kunnon tarvikkeet voivat pelastaa ajajan pahoilta vammoilta tai ainakin lieventää niitä.

Tutkimukset todistavat, että suurin osa moottoripyörävammoista sattuu jaloille ja jalkojen alueelle, kuten myös että näistä useat olisi voitu välttää kunnollisilla, moottoripyöräilyyn suunnitelluilla jalkineilla. Jalkineissa on tärkeää harkita niiden materiaalia sekä käyttötarkoitusta, mutta myös säätiloja, joissa kenkiä tullaan käyttämään.

Harkitse ensiksi käyttötarkoitus

Valitessasi jalkineita moottoripyöräilyyn, määritä ensimmäiseksi käyttötarkoituksesi. Oletko lähiöissä puksuttava kaupunkiajaja vai kiidätkö moottoritietä kaupungista toiseen? Ajatko lähinnä kesäisin, vai hyppäätkö pyörän selkään myös kurakelillä ja syksyn pimeinä iltoina? Käyttötarkoitus sanelee jalkineen tyylin ja materiaalin.

Pitkänmatkanajajalle kunnolliset pitkät moottoripyöräsaappaat ovat turvallisin valinta. Pitkät saappaat suojaavat jalkoja muun muassa tien pinnasta kimpoavilta kiviltä. Kovassa vauhdissa ajavalle turvallisuuden tulisi olla ykkösprioriteetti: vahingon sattuessa kevyet kengät eivät anna jaloille sen enempää suojaa kuin paksut sukat. Kaatuessa kovassa vauhdissa yksikerroksiset kangaskengät sulavat nopeasti jaloista pois tullessaan kosketuksiin asfaltin kanssa.

Kaupunkiajossa kevyempi kenkä riittää

Kenkien kuin kenkien tulee moottoripyöräillessä suojata jalkoja viimalta, tukea nilkkaa, tarjota suojaa jalkaterälle vaihteiden vaihtamiseen sekä tarjota tarpeeksi suojaa tiestä kimpoavien kivien ja muiden pienten esineiden varalta. Kaupunkiajossa vauhti on yleensä moottoritietä hitaampi, ja silloin kevyempi kenkäkin voi riittää. Minimivaatimukset kengälle ovat joka tapauksessa nämä: nilkan yli ulottuvat, suljetun mallin kengät, joiden materiaali on joko nahka tai paksu muovi.

Trenditietoisimmat ovat huolissaan asunsa ulkonäöstä, joka on innoittanut monet muotikenkien valmistajat valmistamaan myös tukevampia, kaupunkiajoon soveltuvia kenkiä. Esimerkiksi Converse kengät voi nykyisin tilata myös moottoripyörälle sopivana versiona. Kengät on valmistettu yhteistyössä Neighbourhood-valmistajan kanssa, ja kengän päälle on lisätty vaihteiden vaihtamiseen sopiva nahasta ja kumista valmistettu läppä.

Harkitse säätiloja kenkävalinnassa

Moottoripyöräkenkiä valitessa on hyvä harkita myös kenkien sopivuutta erilaisiin säätiloihin. Pitkälle syksyyn moottoripyöräilevän on parasta panostaa kenkiin, jotka kestävät kosteutta. Tällaisten kenkien on hyvä olla erittäin istuvat, jottei sade ja muu kosteus pääse kengän materiaalista riippumatta kengän sisälle väljästä suuaukosta. Kuumalla ilmalla ajavalle sen sijaan kenkien hengittävyys on tärkeää, joka usein saavutetaan erilaisilla pienillä rei’ityksillä. Reikien ei kuitenkaan tulisi olla niin suuria, että kengän suojaavuus kärsii. On olemassa myös malleja, jotka sopivat niin kuumaan kuin kosteaankin säähän erinomaisesti.

photoplast-lite